Teknisk försäljning

Denna utbildning erbjuds inte längre

Den här utbildningen, som startade i sitt grundutförande, Teknisk försäljning och marknadsföring hösten 2001, är främst avsedd för dig som vill arbeta med försäljning och marknadsföring inom tekniska branscher och där förmågan att kunna förstå tekniken är viktig i säljprocessen. Tekniska säljare med kunskap och förståelse för marknadsföring av idag, efterfrågas av de svenska exportföretagen.

Du måste inte ha en teknisk eller naturvetenskaplig grundutbildning i botten. Under fyra terminer gnuggas du dels i marknadsföring och säljteknik, dels får du en teknisk och naturvetenskaplig grundförståelse som gör dig väl rustad att sedan lära dig mer om din blivande arbetsgivares verksamhet. Stor del läggs också vid att kommunicera och kunna driva projekt.

Det råder stor brist på säljare och marknadsförare med teknisk kompetens. Prognoserna pekar dessutom på att efterfrågan kommer att bli ännu större. Så med den här utbildningen får du ett mycket bra läge på arbetsmarknaden.

Heltidsstudier och elitidrott - hur går det ihop?

- Jag vet ju inte vad lärare och klasskamrater innerst inne tänker, men mig har de inte visat annat än stor förståelse för mitt handbollsspelande. Hälften av skoltiden går jag i Mölnlycke, hälften på Lindholmen. Jag har just avslutat en LIA-period på ett inredningsföretag. Det var mycket givande, och kanske är inredning en framtidsbransch för mig. Vi får se. I vinter har jag spelat ett 40-tal svenska och internationella matcher och haft sju träningspass i veckan - fyra med laget och tre egna. Det kräver planering och disciplin. Jag försöker vara lika disciplinerad med skolarbetet.

Så sa Johanna Ahlm våren 2008, när hon läste första året på Teknisk försäljning och marknadsföring. Hon var målspottare i handbollslandslaget och i Sävehof i Elitserien 2007-09. Dessutom valdes hon till Spelarnas Spelare av motståndarlagen. Johanna tog examen i juni 2009 och är numera proffs i Danmark.


- Jag lärde mig redan på högstadiet att vara koncentrerad och aktiv på lektionerna. På så sätt försöker jag kompensera för den läxläsning jag missar genom träningar och matcher. För lärarna är min frånvaro OK, bara jag säger till i god tid. Klasskamraterna hjälper till genom att dela med sig av sina anteckningar från lektioner och föreläsningar. Även ute på LIA brukar det funka bra, men ibland kan det nästan bli lite för mycket handbollsprat. Intresset för min sport är stort i Västra Götaland. Genom FörsäljningsAkademien försöker jag utvecklas som affärsmänniska och siktar på ett framtida jobb inom näringslivet.

Så sa Robert Bladh strax innan han tog examen från Teknisk försäljning och marknadsföring i juni 2008. Robert var målvakt i det Sävehof, som tog silver i Elitserien säsongen 2007-08. Numera spelar han i Drott och arbetar som IT-säljare i Halmstad.

"Perfekt för tjejer också."

"Man skall inte vara rädd att välja den här utbildningen bara för att man inte är duktig på teknik. Själv hade jag arbetat som undersköterska i tolv år, och kunde nästan ingenting om teknik. Men jag kände att det var dags att vända blad i livet, så därför sökte jag in på Teknisk försäljning och marknadsföring. Teknik-biten löste sig fint, tack vare duktiga lärare och bra kurser."

Så säger JENNY CARLSSON, som tog sin examen 2006.

"Nu arbetar jag som sälj- och marknads- assistent på Qliktech Nordic AB, ett företag som har haft enastående tillväxt de senaste åren. Här sysslar jag bland annat med events och säljstöd inom området Business Intelligence. Ett spännande jobb med goda möjligheter till avancemang."