Tillgänglighet

Vi på YHiM arbetar för att tillgänglighetsanpassa både vår webbplats, vår undervisning och våra lokaler.

Om undervisningen

Tillgänglighetsmål

Vårt mål är att du som studerar med någon form av funktionsnedsättning på YHiM har möjligheten att få olika former av pedagogiskt stöd under studietiden. Detta ska underlätta dina studier och ta dig genom utbildningen och fram till en examen.

Läs mer här om de särskilda pedagogiska stöd vi har möjlighet att ge till studenter med funktionsnedsättning på YHiM. Pdf, 100 kB.

Om webbplatsen

Tillgänglighetsmål

Informationen och tjänsterna som publiceras på YHiMs webbplats ska vara lätttillgängliga för alla, oavsett funktionshinder eller vilken enhet, webbläsare eller operativsystem du använder. Uppstår det problem vill vi gärna att du kontaktar oss, på så sätt hjälper det oss att förbättra vår webbplats. Självklart gäller detta också om du har andra frågor kring informationen eller förbättringar.

Hjälp och användningstips

Följande tips gör det enklare att använda vår hemsida.

Utskrift

YHiMs hemsida använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. Du kan skriva ut sidor från webbplatsen med din webbläsares inbyggda funktion och textstorleken är anpassad för utskrift. Du kan välja att "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Oberoende av bilder

YHiMs webbplats är oberoende av bilder. I din webbläsare kan du välja att stänga av bildvisning. Vi har säkerställt att allt innehåll går att ta till sig även utan bilder.

Textstorlek

YHiMs webbplats stödjer att du ändrar textstorleken med hjälp av din webbläsares inbyggda funktionalitet. Vilken webbläsare du använder kan du se överst i fönstret eller i menyraden. Information om hur man förstorar texten finns webbläsarens egna dokumentation eller hjälpsystem.

Nya fönster

Generellt ska inga länkar öppnas i nya fönster. Om en länk öppnas i ett nytt fönster är det till en extern sida. Om du vill öppna en länk i ett nytt fönster gör du det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Ett annat alternativ är att hålla nere tangenten Ctrl (Windows) eller Cmd (Mac OS) samtidigt som du klickar på länken.

Tangentbordsnavigering

Har du svårt att använda mus är det kanske enklare att använda tangentbordet. I de flesta webbläsare använder man Tab-tangenten för att hoppa till en ny länk, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk: håll ner Shift-tangenten och tryck samtidigt på Tab.

Genvägar

När man navigerar med hjälp av tangentbordet, mobiltelefon eller skärmläsare kan det vara besvärligt att "tabba" sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Det finns först på varje sida en länk som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och komma direkt till huvudinnehållet.

Webbläsare

YHiMs webbplats är byggd för att fungera i så många webbläsare som möjligt. Det är dock möjligt att vissa funktioner inte fungerar som de skall om man använder en utdaterad webbläsare. Vi rekommenderar att man använder en av följande webbläsare och håller den uppdaterad: