Om webbplatsen

Den här sidan finns för att underlätta för dig att använda vår webbplats, yhim.se.

Förklaringar för detta dokument

De tre vanligaste operativsystemen är Windows, Mac OS och Linux. När vi nedan skriver ”Ctrl/CMD” betyder det för Windows och Linux tangenten Ctrl och i Mac OS betyder det tangenten med texten cmd eller en bild av antingen ett äpple eller kringla på.

Tab-tangenten sitter längst till vänster och har en eller två pilar som pekar åt höger.

Shift-tangenten är tangenten med en pil som pekar uppåt. Det är den du håller intryckt för att skriva versaler.

Fet stil i texten nedan indikerar att det är något du gör, t.ex. klickar med musen eller trycker ned en tangent på tangentbordet.

Kursiv stil indikerar extra viktig information.

Tillgänglighet och tips

Generell tillgänglighetsanpassning

Yrkeshögskolan i Mölnlycke, YHiM strävar efter att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt, oavsett förutsättningar. Du kan använda vanliga hjälpmedel, t.ex. skärmförstorare och skärmläsare medan du använder denna webbplats.

Ändra textstorleken

Om du tycker att texten på webbplatsen är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktion. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla ned Ctrl/CMD och snurra på mushjulet. I annat fall hittar du alternativ för att ändra textstorlek i din webbläsares inställningar.

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att hålla nere Ctrl/CMD och trycka på P.

Nya fönster

Generellt öppnas inga länkar i nya fönster. Undantag finns för vissa dokumentformat, till exempel PDF.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja Öppna i nytt fönster eller Öppna i ny flik. I de flesta moderna webbläsare kan du hålla ned Ctrl/CMD och klicka på länken för att öppna den i ett nytt fönster eller en ny flik.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab för att hoppa till nästa länk, och Enter för att aktivera (”klicka på”) en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift och trycker på Tab.

Genvägar

Om man navigerar med hjälp av tangentbordet, använder en mobiltelefon eller en skärmläsare kan det vara besvärligt att "tabba" sig förbi en mängd länkar innan man kommer till sidans huvudinnehåll. Därför finns först på varje sida två länkar som gör det möjligt att hoppa förbi menyer och annat och komma direkt till huvudinnehållet eller det sekundära innehållet.

Systemkrav och rekommendationer

Webbläsare

Webbläsaren är det program du använder till att surfa med, till exempel Internet Explorer eller Safari. Vid lanseringen av webbplatsen hade vi stöd för den då senaste versionen av följande webbläsare:

Äldre och övriga webbläsare

Om du använder dig av en äldre version av de webbläsare som nämns ovan finns det goda chanser för att allting fungerar precis som vanligt ändå; detsamma gäller om du använder en webbläsare som inte finns med i ovanstående lista. Typiska karaktärsdrag hos äldre webbläsare kan vara att vissa element har raka hörn istället för rundade, eller att marginalernas storlek skiljer sig. Funktionaliteten skall dock fortfarande vara oförändrad.

Om du använder en gammal webbläsare rekommenderar vi starkt att du uppgraderar den till den senaste versionen. Samtliga av de populära alternativen är gratis att ladda ned och en uppgradering kommer förbättra din upplevelse även av andra webbplatser.

Mobiltelefoner och handdatorer

www.yhim.se har särskilt stöd för att besökas från din mobiltelefon eller handdator. Du besöker www.yhim.se genom att öppna webbläsaren i din enhet och besöka adressen www.yhim.se. Om din enhets webbläsare är av enklare textbaserad karaktär kommer en enklare version av www.yhim.se att visas.

Bilder

På www.yhim.se används bilder. Webbplatsen är, om du av någon anledning inte vill eller kan visa bilder, anpassad så att du fortfarande kan använda webbplatsen normalt utan bilder.

JavaScript

www.yhim.se innehåller ett antal JavaScript. Dessa används för att förbättra användarvänligheten på webbplatsen. Ingen av dessa funktioner är dock kritiska för att webbplatsen ska fungera.

PDF

Visst innehåll på www.yhim.se är av typen PDF. Detta innehåll laddar du ner och tittar på separat från webbplatsen. Du behöver PDF-läsaren Adobe Reader installerad på din dator för att kunna läsa dessa dokument. Den hämtar du gratis från Adobes webbplats Länk till annan webbplats. och installerar enkelt genom att följa instruktionerna på skärmen.

RSS

RSS är till för att man enkelt och snabbt ska kunna hålla sig uppdaterad med de senaste nyheterna och blogginläggen från olika webbplatser. Istället för att surfa runt till dina favoritwebbplatser och kontrollera om det finns några nya artiklar samlar en RSS-läsare denna information åt dig. Om du vill prenumerera på löpande innehåll från www.yhim.se kan du göra detta genom våra RSS-flöden. Du behöver i sådant fall en RSS-läsare. De flesta moderna webbläsare har inbyggda RSS-läsare. Google erbjuder en gratis RSS-läsare Länk till annan webbplats. som vi rekommenderar.