Artikeln publicerades 12 december 2011

Hälsningar från Kina

Inför min andra Lia bytte jag Göteborg mot Shanghai, 500 000 invånare mot 23 miljoner.

Shanghai ligger i östra Kina och kallas Asiens New York. Det är staden som aldrig sover och där skyskrapor blandas med det traditionella kinesiska. I Shanghai är det lätt att leva i en internationell bubbla. Här finns allt och lite till, men man blir snabbt påmind att man är i ett stort land med mycket folk och en kultur som är vitt skiljt från vår egen. Det är ett speciellt land som har otroligt mycket att erbjuda.

Jag valde att göra min Lia på ett kinesiskt företag som kom att bli en mycket lärorik period inte bara yrkesmässigt men också rent kulturellt. SoftCompass är moderbolaget med två dotterbolag under sig, Boolan.com och PM-China. Alla bolag är start-ups i it branschen, så mitt arbete gick mycket ut på att bygga upp processer och strategier för företagen, något som var både utmanande och väldigt roligt.

Den kinesiska marknaden är snabbt växande och att vara i Shanghai är verkligen att vara i händelserna centrum. Det är en stad som de senaste 20 åren har utvecklas till en internationell metropol och fler och fler företag flyttar hit.

Att kunna göra sin lia utomlands är en stor möjlighet som jag tycker alla ska ta vara på om man får chansen. Det finns otroligt mycket att lära och framför allt är det otroligt spännande att jobba i en annan kultur.

Sophia Ekesand