Artikeln publicerades 19 december 2012

Hälsningar från Azerbadjan

Hamnen i Baku

Jag hade siktet inställt på evenemangssäkerhet redan när jag började min utbildning på Riskhanteringsakademien då jag hade arbetat med det tidigare. Så när jag fick möjligheten att göra min andra LIA-period på Show Security Sweden så var jag mycket förväntansfull.

Show Security är framstående inom branschen och har en gedigen erfarenhet av att hantera stora publikmassor och erbjuder allt från konsulttjänster till helhetslösningar inom evenemangs- och artistsäkerhet.

Somrarna är intensiva med många konserter och festivaler så min LIA-period tjuvstartade redan i juli och fortsatte sedan under sommaren och hösten. Fokuset låg på det operativa arbetet och jag medverkade på flertalet arenakonserter samt festivaler i Sverige där Show Security var leverantör av säkerhetstjänster.

I slutet av augusti fick jag möjligheten att tillsammans med tre andra medarbetare från Show Security resa till Stavanger i Norge och festivalen Rått og Råde. Där fick jag äntligen chansen att visa vad jag gick för då jag var assistent till Head of Security samt ansvarig för de volontärer som arbetade med säkerheten.

I september och oktober väntade tre veckors äventyr i Baku, Azerbadjan. Show Security reste dit med en grupp som ansvarade för och arbetade med säkerheten under de tre första internationella arenakonserterna i landets historia.Arenan Crystal Hall hade tidigare endast använts för Eurovision Song Contest 2012 och under vår tid i Baku ställdes vi inför annorlunda utmaningar och lärde oss att samarbeta med lokalbefolkningen trots språkbarriärer och kulturskillnader. Jennifer Lopez, Rihanna och Shakira bjöd på varsin konsert, oförglömliga kvällar och upplevelser både för publik och personal.

Praktiken på Show Security har varit fantastisk och levt upp till alla mina förväntningar och jag har fått chansen att vara med om saker som många andra inte får.

Att blicka ut över ett publikhav på över 66.000 personer som regerar unisont när Bruce Springsteen går på Ullevis scen eller att befinna sig i utkanten av ett festivalområde och höra publiken sjunga med. Att veta att man har en roll i att publiken kan njuta av dessa stunder på ett tryggt och säkert sätt är orsaken till varför jag vill arbeta inom evenemangssäkerhet.

Min tidigare yrkeserfarenhet tillsammans med min utbildning från Riskhanteringsakademien och den erfarenhet jag fått och de kontaktnät jag byggt under mina LIA-perioder ökar mina möjligheter att förverkliga drömmen.