Artikeln publicerades 18 november 2011

Hälsningar från Edinburgh, Skottland

Jag har precis avslutat min andra LIA-period på IKEA i Edinburgh och det är med blandade känslor jag återvänder hem.

Naturligtvis ska det bli jättekul att träffa min familj och mina vänner igen, samtidigt så lämnar jag ”min skotska familj” och mina skotska vänner kvar.

Det hela började med att jag skickade ett mail till varuhuschefen för IKEA Edinburgh, jag skrev vem jag var och vad jag studerade, och redan dagen efter svarade han.

Jag kom i kontakt med varuhusets Risk Manager och skickade ytterligre lite information om utbildningen.

Han har aldrig tidigare haft en ”praktikant” hos sig så han tyckte det skulle bli jätteroligt. Han hjälpte mig att hitta boende bara 10 minuters promenad från varuhuset hos en helt fantastisk familj.

Under mina nio veckor så jobbade jag med varuhusets Risk Manager och Security Manager. I ett så pass stort varuhus så blir det mycket arbete med att förebygga brand, test av brandlarmet (en gång i veckan), genomgång av rökdetektorerna, men även testköp, utbildning av kassapersonalen, skriva policys, utbilda ny personal i säkerhetsrutinerna samt att jag även fick delta i en tredagars Första hjälpen-utbildning.

Jag känner att jag under mina nio veckor i Skottland har förbättrat min engelska rejält samt att jag har skaffat mig ett helt nytt ordförråd vad gäller ”säkerhetsspråket”.

Den här resan är bland det bästa jag någonsin har gjort och jag kan varmt rekommendera att man passar på!

Skottarna är bland de trevligaste och mest hjälpsamma människor jag har träffat och de är otroligt stolta över sitt land och sina traditioner.