Artikeln publicerades 18 maj 2011

Mikael skickar hälsning från Gent

I en stad som hyser halva Göteborg och som av Lonely Planet rankas nr sju av världsstäder, som måste besökas under 2011, genomförde jag min tredje och sista LiA-period.

Med kullerstensbeklädda gator och trappfasadshus från föregående århundraden nämns ofta Gent som en av Europas mest välbevarade hemligheter. Under 1300-talet räknades Gent som Europas största stad, efter Paris.

Numera är den pittoreska staden mest fylld av studenter, pubar och lite industrier som ligger längs Gent-Terneuzenkanalen. En av dessa industrier är också en av Sveriges mest kända, Volvo, med fabriker och kontor för Cars, Parts och Trucks. Det senare blev jag mer insatt i under min nio veckor långa praktik där. Genom en överenskommelse började jag inledningvis sex veckor i Gent varpå tre i Tuve, på avdelningen för teknisk sälj och service, där de mest komplexa kundanpassningarna tas emot och genomförs. Mitt projekt bestod i att ta fram och utveckla ett nytt prislistesystem för Volvo Trucks Europa division. I praktiken innebar det att få alla tolv olika regioner som tidigare arbetat självständigt att börja arbeta tillsammans. Med tolv olika åsikter, landskulturer och språk gäller det att skapa något som passar alla. Med hjälp av långa diskussioner tillsammans med olika regioner som Spanien, Frankrike och Italien fick jag en bra förståelse för komplexiteten och vikten av att kunna samarbeta med olika kulturer. Genom analys och frågeställningar fick jag en översikt över vad som behövde genomföras. I Filemaker lades sedan grunden för ett nytt databassystem för kundanpassade lösningar eller customer adaptation som de kallas. Under hela projektet fick jag stor användning av mina teoretiska kunskaper ifrån skolan och möjlighet att omsätta detta i praktiken.

De avslutande tre veckorna tillbringade jag på Volvo Trucks i Tuve där uppgiften blev att implementera systemet för den skandinaviska marknaden och vidareutveckla kvartalsvis rapportering till företagets återförsäljare.

Gent, som språkligt ligger i den flamländska delen av Belgien bjöd på sex njutningsfulla veckor med 25-gradigt vårväder (exceptionellt för denna årstiden). Bemötandet kunde inte varit bättre och så länge samtalsämnet var öl kunde man prata hur länge som helst, med vem som helst. Med hjälp av en företagsbil tog jag mig tillsammans med andra studenter enkelt runt och besökte närliggande städer som Antwerpen, Bryssel och Paris. Redan andra veckan hyrde jag också en cykel för att enklare kunna ta mig fram och tillbaka till kontoret. Tillgången till cykel förenklade livet avseevärt i en stad som Gent, där allting finns inom cykelavstånd. En fantastisk stad, värd ett besök, som precis som Hongkong och Göteborg använder spårvagnar.

Volvo Trucks innehar i skrivande stund andra platsen som marknadsledare för lastbilar med ett tydligt mål om att bli nummer ett inom en snar framtid. Företaget finns representerat över hela världen och möjligheten till arbete, avancemang och positionsbyte är därefter - stor. Mina rekommendationer är varma.

Mikael Bick, MF09, Gent